Når du griller kød, brug øl!!
Så er der heldigvis godt videnskabeligt nyt!
Os der holder af grillet kød har længe været en truet dyreart, i læssevis af artikler og formaninger har gjort det til en risikabel fornøjelse at sætte tænderne i en god grillet steak.
Sundhedsguruerne har gjort det til en ulækker oplevelse med alle deres skriverier om frie radikaler, polysykliske aromatiske hydrokarboner og andet klamt.
MEN nu er det slut med skræmmekampagner, heldigvis er der godt nyt fra videnskabens verden, der er kommet en løsning som også indbefatter andet vi godt kan lide, nemlig ordentligt øl!
Fremover skal dine grillbøffer marineres i godt øl
Så er det slut med alle de klamme ting i maden, der vil i tiden fremover være tale om nærmest helse mad når der grilles, også på kvalitetsfronten vil der være fremgang, øl indeholder som bekendt alkohol, og en af alkoholens virkninger er mørning af kød, så nu kan dine seje bøffer blive acceptable.
Vil man have linket for at sprede den gode nyhed utrygge venner så de kan beroliges kommer det her http://www.nrk.no/viten/ol-gjor-grilling-sunnere-1.11668578
Et lille tip, som det fremgår i teksten under er det mørkt øl der beskytter bedst, med mindre du synes dine bøffer skal smage af lakrids skal du ikke vælge Limfjords porter eller andre porter øl med Lakrids , vælg mørke øl uden lakrids tilsat, læs etiketten inden du køber, god grillsommer!
artiklen kommer fra norske Aftenposten, den er på norsk, men mon ikke det går, budskabet træder tydeligt igennem:
Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl, foreslår forskere ved Universitetet i Porto
Foto: Nataliya Hora
Øl gjør grilling sunnere
Liker du grillet kjøtt, men frykter helsefaren? Øl kan løse dillemmaet.
Grillet kjøtt har nydelig smak. Men den gode smaken har sin pris. Grillingen danner kreftfremkallende stoffer.
Disse er polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) som kan ødelegge arvematerialet og øke risiko for å utvikle tykktarmskreft.
Men nå kan du ha løsningen rett for hånden. Ofrer du litt øl som du marinerer kjøttet i før grilling, reduseres innholdet av kreftfremkallende stoffer.
En gruppe forskere ledet av Isabel Ferreira ved Universitetet i Porto, i Portugal, mener de har funnet en måte å redusere problemet. Når du griller kjøtt, bør du tilsette øl, foreslår de.
Seriøst eksperiment
Det velkomne rådet er et resultat av seriøse eksperimenter. Doktor Ferreira har publisert studien i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.
De kreftfremkallende stoffene som utløses ved grilling, formes av molekyler kalt frie radikaler. De oppstår fra fett og protein i den intense varmen som oppstår ved grilling av maten.
Antioksidanter
Men antioksidanter kan motvirke de frie radikalene. Øl er rikt på antioksidanter, i form av melanoidiner som oppstår når bygg blir stekt.
Dermed tilberedte doktor Ferreira og hennes kolleger noen øl-marinader, kjøpte noen biffer og fyrte opp grillen.
En av marinadene var basert på pilsnerøl, og en annen var laget av en mørkere øltype.
Hypotesen var at biffene som var marinert i det lyse ølet, ville danne færre skadelige stoffer enn kontroll-biffene som var umarinert.
Og siden mørkt øl har mer melanoidiner, forventet forskerne at det ville dannes enda færre skadelige stoffer i biffene som var marinert i det mørke ølet.
Mørkt øl sunnest
Og resultatene var som forventet. Mens de umarinerte biffene hadde et gjennomsnitt på 21 nanogram av PAH per gram grillet kjøtt, hadde de pils-marinerte biffene et gjennomsnitt på 18 nanogram.
Men de sunneste kjøttstykkene var de som var marinert i mørkt øl. De hadde bare et gjennomsnitt på 10 nanogram, målte forskerne. Altså halvparten av de umarinerte kjøttstykkene.